Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΕΞΩ ΟΙ (ΕΛΛΗΝΟ)ΞΕΝΟΙ Ή ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ!

Μετά τις αλλεπάλληλες ανακλήσεις των προκηρύξεων για συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, περιμέναμε τη διαμόρφωση των κριτηρίων για την επιλογή των αρχαιολόγων. Δεν θα ασχοληθούμε με ερωτήματα, όπως, γιατί δεν ανακλήθηκαν μόνο οι προκηρύξεις των υπηρεσιών που «αδυνάτησαν να τηρήσουν απαρέγκλιτα τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας», και προτιμήθηκε η ενοχοποίηση συνολικά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Την απάντηση μπορούμε να τη φανταστούμε: για να μην εκτεθούν πρόσωπα και καταστάσεις.

Με έκπληξη όμως, διαπιστώσαμε ότι η έννοια «αξιοκρατία» και η έκφραση «θέλουμε να πάρουμε τους καλύτερους», που επανειλημμένα ακούμε από επίσημα χείλη της κυβέρνησης, αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό, κ. Γερουλάνο, είναι διαφορετική από αυτή που συλλαμβάνει ο κοινός νους.

Και εξηγούμε:

· Αναγορεύεται σε κυρίαρχο κριτήριο η εντοπιότητα. Δηλαδή, ο «καλύτερος» αρχαιολόγος επιλέγεται βάσει του τόπου που μένει και που ψηφίζει! Τιμωρείται έτσι, η πλειονότητα των αρχαιολόγων επειδή επέδειξαν κινητικότητα για λόγους επιστημονικού ενδιαφέροντος ή και για λόγους εργασιακής επιβίωσης. Μας δημιουργούνται, επίσης, ερωτήματα σχετικά με το αν είμαστε όλοι πολίτες ενός κράτους, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, ή μικρών «νομών-κρατών», όπου οι «ιθαγενείς» έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους «μετοίκους».

· Αφού επιλεγούν οι πιο «ιθαγενείς» αρχαιολόγοι, ο «καλύτερος» ανάμεσά τους επιλέγεται με κοινωνικά κριτήρια: μήνες ανεργίας, αριθμός τέκνων, πολύτεκνοι κ.ά.

· Αν πάλι ισοβαθμούν (στους μήνες ανεργίας, τον αριθμό των τέκνων κλπ), τότε και μόνο τότε θα εξετάσουν το βαθμό του πτυχίου και την προϋπηρεσία (μέχρι 5 έτη και όχι συνολικά).

· Μεταπτυχιακό και διδακτορικό δεν μετράνε, όπως και πλήθος άλλων επιστημονικών και επαγγελματικών κριτηρίων, προφανώς γιατί κατά την κρίση του Υπουργείου δεν αποτελούν προσόντα επιστημόνων!

· Τέλος, ξαφνικά εμφανίστηκαν ως απαραίτητα πρόσθετα προσόντα η άριστη γνώση μίας ξένης γλώσσας και το πιστοποιητικό χειρισμού Η/Υ, χωρίς τα οποία δεν μπορείς πλέον να εργαστείς ως αρχαιολόγος!

Η άριστη γνώση μίας ξένης γλώσσας αδικεί συναδέλφους που γνωρίζουν 2 ή και παραπάνω, αλλά όχι κάποια από αυτές άριστα, τη στιγμή που είναι ικανότεροι να χειριστούν την παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία. Επίσης, μέχρι πρότινος τα διπλώματα ξένων γλωσσών μας ήταν άχρηστα, καθώς δεν τα ζητούσαν μέχρι τώρα στις ορισμένου χρόνου συμβάσεις και δεν γίνονταν αποδεκτά στις ελάχιστες προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού, καθώς η ξένη γλώσσα εξεταζόταν γραπτώς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι περισσότεροι συνάδελφοι να μη διαθέτουν δίπλωμα άριστης ξένης γλώσσας και ξαφνικά να αποκλείονται από τη εργασία.

Η πιστοποίηση γνώσης χειρισμού Η/Υ, καθώς δεν προσφέρεται από κρατικό φορέα, έχει δημιουργήσει ένα κερδοσκοπικό δίκτυο παραπαιδείας στις πλάτες επιστημόνων. Υποχρεωνόμαστε οι τελευταίοι, προκειμένου να έχουμε δικαίωμα συμμετοχής σε προκηρύξεις, στην καλύτερη περίπτωση 8μηνων συμβάσεων, να δίνουμε 250-300 ? κάθε 3 χρόνια, χωρίς καν να κάνουμε ένα μάθημα. Τονίζουμε ότι οι γνώσεις που εξετάζονται στα προγράμματα word, excel και Ιnternet (!) είναι πολύ κατώτερες από αυτές που αποκτά κάποιος κατά τη διάρκεια των σπουδών του σε οποιοδήποτε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Φυσικά, όλοι σχεδόν οι έμπειροι αρχαιολόγοι είναι αποκλεισμένοι από την εργασία λόγω του παράλογου 24μηνου περιορισμού, που, παρά τις υποσχέσεις, δεσπόζει σε όλες τις συμβάσεις. Και φυσικά, αρκετοί συνάδελφοί μας εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις και δεν πληρώνονται γιατί το Υπουργείο αδιαφορεί για τη Δικαιοσύνη. Εξάλλου, το Υπ.Πο.Τ. έχει παράδοση στην παρανομία, όταν επί δεκαετίες χρησιμοποιεί εποχικό προσωπικό για πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, όπως ορίζει και η εθνική, αλλά και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θυμίζουμε ότι από 1993 ως το 2004 δεν έγινε καμία πρόσληψη στο Υπουργείο Πολιτισμού! Και, όπως παραδέχεται το ίδιο το Υπουργείο με ανακοινώσεις του, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 4200 όλων των ειδικοτήτων, 600 των οποίων αρχαιολόγων. Σαν να μην έφταναν τα προβλήματά μας μέχρι τώρα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τον ανορθόδοξο τρόπο επιλογής στις συμβάσεις.

Δεν είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη κοινωνικών κριτηρίων. Να μοριοδοτούνται, όχι, όμως, να προηγούνται και να υπερκαλύπτουν τα επιστημονικά και επαγγελματικά προσόντα. Για παράδειγμα, ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η ανεργία οδηγεί συναδέλφους στη μαύρη εργασία. Αν πραγματικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θέλει αξιοκρατία στις προσλήψεις των αρχαιολόγων, θα πρέπει με σοβαρότητα να εξετάσει το σύνολο των κριτηρίων σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, που είναι ο αποδέκτης της εργασίας μας, αλλά και τους εργαζόμενους, μόνιμους και μη αρχαιολόγους.

Ειδάλλως, η αξιοκρατία στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. μοιάζει με σύντομο ανέκδοτο.

Μία ευγενική χορηγία του Σ.ΕΚ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου