Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Αποφασίζουμε και Διατάζουμε


Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο γενικός επίτροπος Επικρατείας Γ.Σχοινιωτάκης θα εισηγηθεί την αλλαγή της νομολογίας του δικαστηρίου, προκειμένου να μπορούν να πληρώνονται οι συμβασιούχοι του Δημοσίου, των Δήμων και Κοινοτήτων, κ.λπ., όταν έχουν δικαιωθεί με τελεσίδικες αποφάσεις από τα πολιτικά δικαστήρια.

Όπως είναι γνωστό, το 2006 η Ολομέλεια του ΕΣ έκρινε ότι μετά το ΠΔ 164/2004 τα πολιτικά δικαστήρια στερούνται της δικαιοδοσίας να επιλύουν υποθέσεις των συμβασιούχων και δεν μπορούν να εγκριθούν τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων. Ακόμα, η Ολομέλεια του ΕΣ δεν είχε δεχθεί αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που υποχρέωναν τους Δήμους κ.λπ. να απασχολεί συμβασιούχους.

Στην Ολομέλεια του ΕΣ ο Σχοινιωτάκης θα εισηγηθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί να υποκαθιστά τα αρμόδια δικαστήρια που προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας για τη διάγνωση του ανυπόστατου (ανύπαρκτου) μιας δικαστικής απόφασης και σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας «η αναγνώριση του ανυπόστατου (ανισχύρου) μιας δικαστικής απόφασης προϋποθέτει την τήρηση συγκεκριμένης εξαιρετικής διαδικασίας ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου της ίδιας δικαιοδοσίας προς το δικαστήριο που την εξέδωσε».

Παράλληλα, θα αναφέρει ότι οι αποφάσεις των Τριμελών Συμβουλίων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση του Αρείου Πάγου, που «επιβάλλουν κυρώσεις στη διοίκηση λόγω μη συμμόρφωσης της σε δικαστικές αποφάσεις είναι δεσμευτικές για το Ελεγκτικό Συνέδριο και αποτελούν πλήρες νόμιμο δικαιολογητικό για τη θεώρηση του χρηματικού εντάλματος πληρωμής, με το οποίο εντέλλεται η πληρωμή του ποσού που έχει καθοριστεί από το εν λόγω συμβούλιο ως κύρωση για την συμμόρφωση».

Από τα ΝΕΑ on-line

2 σχόλια:

  1. Μπερδεύτηκα με όλα αυτά τα ελεγκτικά συνέδρια, πολιτικά δικαστήρια, τριμελή συμβούλια, αρείους πάγους και λοιπά νομικά...

    ...αλλά αν κατάλαβα καλά δε φτάνει που προσφέρουν έστω και για κάποιους μήνες εργασία σε τόσο κόσμο θες και να τους πληρώνουν κι όλας;;;;

    Δε λες καλά που τους μαζεύουν από τις καφετέριες και τους ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ* ώστε να μην πέσουν στα ναρκωτικά. Τσ, τσ, τσ


    *Απασχόληση: ο όρος που αντικατέστησε τους παλαιότερους όρους εργασία ή δουλειά, κοινός έτσι βρε αδερφέ να περνάμε την ώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο γνωστέ μου αγνώριστε!Η αχαριστία μας δε λέγεται!Εγώ να φανταστείς είμαι ήδη ένα χρόνο χωρίς απασχόληση και ακόμα με αποκαλούν υποτιμητικά -και κυρίως ντεμοντέ- 'άνεργο' και όχι α ν α π α σ χ ό λ ι σ τ ο ή έστω χαϊδευτικά Λάκη ή Τάκη(αναπασχαλάκη- Λάκη, αναπασχολιστάκη- Τάκη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή